Pop Up Museum in Jachthaven Andijk

Deze zomer zal er vanaf begin mei tot begin september in de loods van Jachthaven Andijk een tijdelijke expositie zijn over wrakstukken die in het verleden uit het IJsselmeer zijn gevonden en boven water zijn gehaald.

Zo is er afgelopen zomer werd een Lancaster bommenwerper gevonden nabij Andijk.
Dit vliegtuig is in 1944 neergeschoten door een Duitse jager. Drie inzittenden uit het vliegtuig zijn toentertijd aangespoeld bij Andijk en liggen in daar ook begraven. Voor ons klinkt dit bijzonder, maar als u er stil bij staat dat er in de oorlog zo’n 700 vliegtuigen in het IJssel- en Markermeer beland zijn, dan wat er nog meer op de bodem van het IJsselmeer ligt.

pop-up-museum

Figuur 1 Rolls Royce motor die uit het water wordt gekraand

160 vliegtuigen daarvan zijn geborgen of geïdentificeerd. “Maar meer dan 500 toestellen, vaak inclusief bemanning, liggen nog op de bodem”. Een bodem waar wij allemaal overheen varen!


70 jaar na de bevrijding wordt er nog steeds gezocht naar vliegtuigwrakken op de bodem van het IJssel- en Markermeer. Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 onder leiding van Johan Graas is daar nog steeds druk mee.

In de expositie ziet u verschillende vliegtuigonderdelen te zien die weer boven water zijn gehaald. Daarnaast wordt het verhaal van enkele vermiste bemanningsleden verteld. Aangezien de stichting het als haar taak ziet om de familie van bemanning  op te sporen om hun na al die jaren duidelijkheid te kunnen verschaffen over hun lot.


Door het seizoen heen zullen de stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 een aantal lezingen organiseren. Op onze website en het prikbord zullen we de data doorgeven.

Een verhaal dat u niet mag missen!

De expositie is gratis toegankelijk.

naar al het nieuws