Redding nabij met Jan en Wladimir

Wie het ruime sop kiest vanuit de Andijker jachthaven kan zich veilig voelen; de redding is altijd nabij. Jan den Hartog en Wladimir van Diepen zijn niet alleen bevlogen havenmeesters, maar ook nog eens gepassioneerde bemanningsleden voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). En vanuit het op de jachthaven gestationeerde reddingstation Joop de Jonge zijn ze in no-time daar waar een helpende hand nodig is. De snelle, wendbare negen meter lange ‘’t Span’ ligt klaar om uit te rukken en de twee bemanningsleden staan 24/7 paraat.

De 27-jarige Andijker Jan den Hartog speelde als kind al op de haven en liep tijdens zijn recreatieopleiding zowel stage op de jachthaven Andijk als bij de buren van de jachthaven: vakantiepark ‘Het Grootslag’. Na zijn opleiding pakte bij zijn biezen en reisde door Australië. Bij terugkomst was er een vacature vrij als havenmeester op de jachthaven in Andijk en inmiddels gaat hij met veel plezier zijn zesde seizoen in. Ik vind de combinatie van dit werk fijn. Het is dienstverlenend en daarnaast werk je met de kraan en moet je soms met een technisch oog naar zaken kijken”.

Gemoedelijker sfeer
De in Alkmaar geboren Wladimir hield het 12,5 jaar bij de ‘droge’ recreatie. Op recreatiepark Burghorn in Schagen was hij verantwoordelijk voor het technisch onderhoud, de gebouwen, het groen en het zwembad. “Met deze baan als havenmeester ging het roer om en het bevalt mij prima. Het wordt nu mijn vierde seizoen en ook hier werk ik bijna altijd buiten. De gemoedelijke sfeer, gecombineerd met de eigen verantwoordelijkheid maakt ons werk heel plezierig. We doen geen dag hetzelfde, we hebben over het algemeen alleen maar fijne gasten.”

Bemanningsleden
Beide mannen hoefden geen seconde na te denken toen werd gevraagd of ze interesse hadden om bemanningslid te worden. Jan vertelt: “We volgen een opleidingstraject dat bestaat uit verschillende cursussen zoals je Marcom B, waar je leert communiceren via de radio volgens de maritieme regels. Je moet ook je vaarbewijs 1 en 2 halen, je EHBO plus een kapseizen en helikopter onderwater ontsnapping training waarbij je leert hoe te handelen als de boot omslaat”. Wladimir vult aan: “Het hele opleidingstraject duurt drie jaar en wordt afgesloten met een week in Schotland waar alle vaardigheden worden getest. Als je dat hebt gedaan ben je officieel opstapper en kun je nog vervolgtrainingen gaan doen.”

Samen een bootje
De collega’s hebben voordat zij in de haven kwamen werken weinig gevaren, maar zijn inmiddels besmet met het ‘botenvirus’. Samen met collega-havenmeester Alex kochten zij een klein zeilbootje dat ze gezamenlijk aan het opknappen zijn. “We vinden het leuk om in onze vrije tijd er een beetje mee te rommelen. En als het bootje klaar is er uiteindelijk mee te gaan zeilen”, zo vertelt Wladimir. Jan vult aan: “Voorlopig hebben we weinig tijd. De schepen gaan het water weer in en daarna start het vaarseizoen. Er is genoeg te doen in deze tijd van het jaar. Het zal wel winter worden voordat we aan de slag gaan met ons eigen project.”

De afgelopen jaren hebben Jan en Wladimir regelmatig geassisteerd bij motorstoringen, brand aan boord, het redden van mensen die met onderkoelingsverschijnselen aan de wal werden gebracht. Jan vertelt: “Gelukkig rukken we vaak uit voor calamiteiten die niet ernstig zijn, maar soms is het heftig”. Wladimir vult aan: “ Ja, dan ga je ’s avonds toch iets stiller naar huis. Tegelijkertijd is het mooi dat je dat voor een ander kan doen. Er zijn als dat echt nodig is.”

Op Jachthaven Andijk zit dus een eigen reddingsstation gevestigd. KNRM ’t Span / Medemblik. Dit team bestaat uit 21 personen om de watersporters op het IJsselmeer de helpende hand te bieden als dit nodig is.

Volg je ons al op Facebook?