Testimonials

Jachthaven Andijk – Ligplaatshouders aan het woord!

Vakantiegevoel in je eigen haven

Geboren en getogen in Oost Gelderland was Hans Steenbergen lang een echte landrot, nu kan hij zich een leven zonder zeilen niet meer voorstellen. Jachthaven Andijk bestempelt hij als ‘een fijne haven waar je gewoon jezelf kunt zijn’.

“Ik ben een late beginner, ik had weleens een weekje op een zeilschool in Friesland doorgebracht maar daar was het tot mijn veertigste bij gebleven. Een bezoek  aan de HISWA bracht daar in 1985 verandering in, de zeilkoorts sloeg daar plotseling hard toe en ik was toen niet meer te stoppen.” Tijdens de bewuste beurs schaft Hans een bouwpakket van een houten Korvet aan. Het ontwerp lijkt veel op een Schakel en is getekend door Jaap Kraaijer uit Zaandam die ook het Piraatje op zijn naam heeft staan. Om zich verder in de houtbouw te bekwamen volgt hij een speciale avondcursus voor zelfbouwers in de watersport aan de LTS in Krommenie. De Korvet wordt vernoemd naar de Noordse Stormvogel: Mallemok. “Samen met mijn echtgenote Marjan en de kinderen heb ik heel veel plezier met de Mallemok gehad, zoals tijdens vakantietochtjes vanaf een camping aan de Fluessen. Zeilen beviel goed en na vijf jaar kwam er een groter schip, de Svea. Dit was een Trintel-1, een stalen schip dat we helemaal hebben opgeknapt. Natuurlijk met veel mooi hout! We hebben er 14 jaar mee gevaren. Sinds 2004 bezitten we een Koopmans Cormoran, een prachtige 31-voeter met de naam Rosa, die de vorige eigenaar er al aan had gegeven. We hebben dat zo gehouden.”

Persoonlijk en behulpzaam

“We liggen hier al 25 jaar. Indertijd was het lastig om een ligplaats te vinden, overal waren wachtlijsten maar hier in Andijk konden we direct terecht en zijn er met plezier gebleven. Er hangt een goede sfeer, je kunt hier gewoon jezelf zijn. Niemand kijkt er van op als je op zondag gaat klussen en in je overall op het haventerrein rondloopt. Mensen geven elkaar de ruimte en tonen respect. Het haventeam werkt uitstekend, ze kennen de ligplaatshouders persoonlijk, dat geeft een vertrouwd gevoel. Probleempjes lossen ze snel op, als er iets stuk is, wordt dit gerepareerd  en wanneer er bijv. een opstapje nodig is om op de boot te komen, wordt dit geregeld. Zo kan ik nog wel even doorgaan en o, ja – alles is keurig en schoon! Andere positieve punten zijn de dienstverlening van winkel en de ondernemers op de haven, echt service. Alles bij elkaar levert het een vakantiegevoel in je eigen haven op, wat wil je nog meer!”

Voorbijlopen

Op de vraag wat zeilen voor hem betekent , antwoordt Hans: “Ik kan intens genieten van de techniek van het zeilen en van klussen aan de boot. Trimmen en proberen je voorligger voorbij te lopen is vaak net zo leuk als het tochtje zelf. Met het nieuwe grootzeil gaat dat nog beter, het geeft de Cormoran een extra versnelling. We zitten vooral op het IJsselmeer en de Wadden, nemen weleens de staande mast route door Friesland en  hebben een vakantietocht naar de Zeeuwse wateren in de planning.   

We zijn vaak op het water te vinden, zowel door de week als tijdens het weekend. Wel zorgen we er voor dat er tijd overblijft voor kinderen, kleinkinderen en onze vrijwilligersactiviteit: een “duo-baan” bij de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers (zie kader).

We hopen fit genoeg te blijven om nog lang door te varen. De Oostzee heeft onze bijzondere belangstelling, hoewel bijzondere zeilervaringen ook heel dicht bij huis kunnen zijn. Zoals op het IJsselmeer. Het was een rustige dag met variabele wind maar we lagen zonder waarschuwing bijna plat door een enorme windvlaag. Je staat dan versteld van de kracht van de natuur die met veel lawaai moeiteloos zes ton staal omver duwt. Een totaal ander geluid was een diep gebrom dat ik even ten noorden van Enkhuizen achter ons hoorde. Toen ik omkeek zag ik een Catalina vliegboot laag over het water aankomen die keurig om ons schip heen vloog en daarna zijn koers vervolgde. Een schitterend gezicht, puur genieten!”

(schrijver: René Westerhuis)

Sophia van der Helm – Ligplaatshouder

We stellen graag één van onze ligplaatshouders voor. We spreken met Sophia van der Helm, partner van Jan Dop en moeder van Tijmen, Thomas en Reinout.

Hoelang zeilen jullie al ?

“Jan zeilt vanaf zijn tiende. Hij begon op de Westeinder. Zelf ben ik met het water opgegroeid, mijn vader had een vissersbootje en ik zeilde met een 420. Ons eerste grote schip was de Protos-I, een Hallberg- Rassy 24. Die hebben we vijf jaar gehad. Nu varen we met de Protos-II, een Comfortina-32.  De jongens hebben sinds kort ook hun eigen bootje, een Optimist. Ze kunnen al aardig zeilen!”

Wat is jullie voornaamste vaargebied?

“We varen het liefst op het Wad en de Noordzee, bijvoorbeeld voor een oversteek naar Engeland. Maar we maken ook korte tochtjes dichtbij de haven. Met mooi weer gaan we vaak bij het strandje tussen Andijk en Medemblik voor anker, daar kunnen de kinderen lekker ravotten. Het strandje is een echte aanrader.”

Wat was een bijzondere ervaring op het water?

“Dat zijn er echt heel erg veel. Vooral met de 32-voeter maakten we samen wat je noemt echt wilde tochten. Richting Noorwegen kregen we een dikke windkracht 8 over ons heen. Plotseling was de wind helemaal weg en maakte plaats voor een sterke dennengeur. Zoiets vergeet je niet snel. Net als zwemmen tussen de zeehonden bij de Richel trouwens of het koude pilsje dat we  spontaan kregen aangeboden om eerst even bij te komen van de schrik. Dat was na een spannend avontuur bij de Kanaaleilanden. Het schip liep vol en we moesten flink pompen. Waar we ook zijn, we genieten altijd intens van het buitenleven. We vissen onderweg heel graag onze maaltijd bij elkaar. We voelen ons heel verwend.”

Wat maakt Andijk een aantrekkelijke thuishaven?

“We liggen al meer dan 15 jaar in Andijk. Jan zijn ouders lagen hier ook al, we zijn blijven hangen. Het is gewoon een fijne haven, rustig. Voor de kinderen af toe wel te rustig, een flinke speeltuin missen ze wel. Gelukkig komen er wel steeds meer jonge mensen. We zijn  met goede vrienden uit de haven met twee jachten naar Londen gevaren. De tocht met Patrick en Gabrielle, hun dochter Lilian en onze kinderen was top, onvergetelijk! We zien de haven als een mooie plek om samen te komen, ook in de winter hebben we veel contacten. We vinden de haven oprecht gezellig!”

Wat betekent zeilen voor jullie?

“Zeilen is voor ons een deel van het leven, tijdens het seizoen zijn we alle weekenden en vakanties op het water te vinden.  ’s Winters wanneer het zwaar stormt, kunnen we ons ook best zorgen maken om de boot wanneer die buiten in de stalling staat. We gaan dan altijd even kijken. Behalve met ons eigen schip zeilt Jan ook regelmatig met vrienden mee, zoals tijdens de ARC van Gran Canaria naar St. Lucia. Andere grote hobby’s hebben we niet, behalve lezen en lekker eten misschien.”

Wat zijn jullie zeilplannen?

“Deze zomer wordt het een tochtje langs de Belgische kust, maar we hebben genoeg mooie en grote vaarplannen voor de toekomst. We zouden met het hele gezin best de grote oversteek willen maken. Eerst uitgebreid de Spaanse Rio’s verkennen en vervolgens richting Carieb koersen. Jan heeft het al een keer gedaan, het is prachtig. Een keer met de jongens naar de Lofoten in Noorwegen of naar IJsland staat ook hoog op het lijstje. Tijmen, Thomas en Reinout vermaken zich goed aan boord. Kinderen leggen overal snel contact, maken snel vriendjes. Ze zijn in veel dingen veel slimmer en handiger dan volwassenen.”

(schrijver René Westerhuis)

Volg je ons al op Facebook?