Jachthaven Andijk is aangesloten bij het fietsroutenetwerk. Wij zijn een afstappunt, wat inhoudt dat het de moeite waard is om ‘even van de fiets te stappen’. U kunt genieten van een drankje in onze havenwinkel of heerlijk lunchen bij Restaurant 1619 om daarna een mooie fietstocht te maken door de mooie plekken in de polder rondom Andijk.

Wilt u een mooie tocht maken? Haalt u dan een folder bij ons in de winkel of kijk op www.fietsroutenetwerk.nl. U kunt via de haven een fiets lenen, maar mocht u een lange tocht willen maken en liever gebruik maken van een elektrische fiets, laat het ons dan weten. Wij regelen dit voor u!

Fietsroute vanaf Jachthaven Andijk

Deze fietsroute is speciaal gemaakt voor Jachthaven Andijk, en biedt naast prachtige vergezichten ook een kennismaking met eeuwenoude dorpjes, elk met een roemrijk waterverleden.

Het traject start in Andijk, pal aan het IJsselmeer gelegen en een eeuw geleden grondig verbouwd en gerenoveerd, na een zware januaristorm die alles letterlijk op de kop heeft gezet. Andijk heeft een bekend Eendenmuseum, volledig gericht op de ontwikkeling van de beroemde Citroen 2CV.

Na deze verkenning gaat de route zuidwaarts, richting haringstad Enkhuizen, die uiteraard een bezoek meer dan rechtvaardigt. Enkhuizen is het centrum van zaadteelt en bloembollenhandel en bezit het beroemde en drukbezochte Zuiderzeemuseum, waar belangstellenden alles te weten komen over de historie van de sinds 100 jaar ingepolderde binnenzee.

Daarna fietsen we naar Broekerhaven, een havendorpje dat het vaak aan de stok heeft gehad met Enkhuizen, onder meer tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten in de 15e eeuw. Deze en andere oorlogen, gevoegd bij de massale polderactiviteiten in het gebied, hebben dit landschap gevormd tot wat het nu is, een aaneenschakeling van karakteristieke dorpjes, vergezichten en waterlopen met lommerrijke beschutte pauzeplekjes voor wandelaars en fietsers.

Via een stukje binnenland loopt de fietsroute weer in noordelijke richting, via Hoogkarspel naar het buurtschap Bangert. Het landschap wordt hier gevormd door sloten en vaarten tot aan de kustroute, pal langs de zogeheten Proefpolder, ooit een soort testlocatie voor polderactiviteiten, thans omgedoopt tot recreatief gebied.